Pegasus Mail Nederland

PEGASUS MAIL

Veiligheid in Pegasus Mail

In het begin van het internettijdperk werden verbindingen met internet meestal tot stand gebracht via een inbelverbinding. In Nederland is de dekking van bekabeling erg hoog en heeft bijna iedereen een vaste verbinding met internet. Dit geldt voor veel landen nog niet en daar gebruikt men nog steeds een modem voor verbinding met internet.

E-mail is bedoeld als een middel om snel tekstberichten met elkaar uit te kunnen wisselen. Daarom is opmaak in een mailprogramma ondergeschikt aan functionaliteit en veiligheid van het mailprogramma. Programma's die zichzelf verkopen als dé revolutie in feestelijke e-mail (zoals IncrediMail) dienen vermeden te worden.
Pegasus Mail maakt, als enige e-mailcliënt, géén gebruik van de - in veel opzichten controversieel - HTML-layout engine die is geïnstalleerd met alle Microsoft-besturingssystemen en voorkomt daarmee dat het een doelwit wordt voor veel voorkomende malware zoals Melissa en ILoveYou.
Pegasus Mail heeft een eigen HTML-rendering engine (BEARHTML) en is daarmee immuun voor veiligheid-exploits.

Een in HTML opgemaakt bericht bevat dus niet alleen gewone platte tekst maar kan ook afbeeldingen bevatten. Deze afbeeldingen kunnen in het bericht zelf of op een externe server staan. In het laatste geval moeten de afbeeldingen naar de eigen computer worden gehaald als het bericht wordt gelezen.
Spammers hebben een slim mechanisme bedacht om te bepalen of jij hun mail inderdaad hebt gezien en om te weten te komen of dat jouw mailadres echt is. Ze hebben daarvoor een verwijzing naar een on-line afbeelding in hun mail aangebracht. Zodra je zo'n mail opent, de afbeeldingen van internet downloadt en deze worden weergegeven, weet de spammer dat je e-mailadres juist is. Maar ook:

  • wanneer en hoe vaak het bericht gelezen is
  • het IP-adres van jouw computer
  • welk programma gebruikt wordt voor het lezen van berichten en dat het programma HTML weergeeft en afbeeldingen downloadt.

In Pegasus Mail worden afbeeldingen berichten standaard niet naar je computer gehaald. Zie onderstaande afbeelding (plaats muisaanwijzer al dan niet op de afbeelding).Wel kun je - door in een in HTML opgemaakt bericht rechts te klikken - aangeven dat je de afbeeldingen alsnog wilt ophalen. Ook kun je aangeven dat je mail van bepaalde zenders vertrouwd (zoals van nieuwsbrieven) en dat adres toevoegen aan de lijst 'toestaan downloaden afbeeldingen' (Remote graphic display exceptions).
Een volgende keer zullen dan afbeeldingen wèl direct worden gedownload en zichtbaar zijn. Lees hier meer over dit onderwerp.

Als je in Pegasus Mail een nieuw gelezen bericht verwijderd of verplaatst wordt niet automatisch het volgende bericht geopend. Uiteraard kun je instellen dat dit wel gebeurt.

Pegasus Mail is praktisch ongevoelig voor virussen. Bijlagen (attachments) worden niet automatisch geopend. Het is onmogelijk om bijgesloten programma's (bijvoorbeeld .exe-bestanden) vanuit Pegasus Mail te starten. Ook maakt Pegasus Mail geen gebruik van het potentieel gevaarlijke active scripting (VB Script, ActiveX en JavaScript).

Meer informatie

Worden externe afbeeldingen bij jou standaard geblokkeerd? En kan een spammer te weten komen of jij je mail leest of niet?
Via de site van de Katholieke Universiteit Leuven kun je een test doen om te kijken of het door jou gebruikte mailprogramma wel dan niet afbeeldingen automatisch toont.