Pegasus Mail Nederland

PEGASUS MAIL

Mailfiltering in Pegasus Mail - Spamhalter

Vanaf versie 4.4 heeft Pegasus Mail een zelf-lerend Bayesian spamfilter, Spamhalter, van Lukas Gebauer.

Ga - om Spamhalter te activeren - onder Tools naar Spamhalter en het onderstaande scherm verschijnt.
Plaats een vinkje voor Enable Spamhalter, klik op Select... en kies in het venster - Select a mailfolder - dat dan verschijnt de folder waarin spam opgeslagen moet worden, klik op Open en het venster sluit. Klik in het venster Spamhalter configuration op OK (plaats muisaanwijzer al dan niet op de afbeelding).
Een bericht dat als spam wordt gezien wordt bij binnenkomst automatisch in de Spam folder - hier Junk or suspicious mail - geplaatst.
Is dit naar je mening onterecht dan sleep je het bericht uit de folder naar New mail en hiermee wordt automatisch het kenmerk spam van het bericht verwijderd. Vind je dat een bericht wel spam is dan sleep je het van New mail naar de Spam folder en het krijgt het kenmerk spam. In beide gevallen wordt Spamhalter getrained en een volgende keer zal Spamhalter juist reageren op een dergelijk bericht.
Op de detailbalk (details' ribbon) is (vanaf versie 4.4) een icoon 'spamindicator' gekomen; is de spamindicator groen dan is het geselecteerde bericht geen spam; is de spamindicator rood dan is het bericht gekenmerkt als zijnde spam.

Als een bericht ten onrechte gekenmerkt is als geen of juist wel spam dan kun je op de spamindicator klikken en alsnog het kenmerk veranderen.
Klik op de spamindicator en in het venster How Spamhalter classified this message dat verschijnt op Reclassify... (plaats muisaanwijzer al dan niet op de afbeelding).
Selecteer in het venster Reclassify message (zie afbeelding hieronder) de radiobutton die van toepassing is en klik op OK.Het bericht heeft nu als kenmerk spam (de spamindicator is rood) en Spamhalter heeft er weer wat bijgeleerd. Als je nu weer op de spamindicator klikt ziet het de informatie in het venster How Spamhalter classified this message er uit als in onderstaande afbeelding is te zien.
Je kunt in de statistieken het aantal ontvangen berichten en de hoeveelheid spam daarvan bekijken. Dit doe je onder Tools - Spam and content controls - Spamhalter...
Klik daarna op About Spamhalter... en dan op Statistics...

statistiek spamhalter
In het overzicht (hierboven) dat verschijnt kun je zien hoeveel berichten je sinds een bepaalde datum hebt ontvangen, hoeveel daarvan spam zijn, hoeveel procent dat is van het totaal ontvangen berichten, het aantal berichten dat niet als spam is aangemerkt met het percentage en het aantal berichten dat ten onrechte voor spam is aangezien en daar het percentage.
Deze peiling is van 20 mei 2007

Ga terug naar overzichtpagina 'Mailfiltering in Pegasus Mail'
Ga verder naar 'Mailfiltering in Pegasus Mail' - Content Control